Inspiration

Det är till bina vi ska säga ”tack för maten”

Biet och humlan har, med rätta, hamnat alltmer i fokus. Vi har förstått hur sårbar vår värld är, hur beroende vi är av dessa hårt arbetande polinerare.

Runt tre fjärdedelar av det vi äter här i västvärlden står på bordet tack vare bin och humlor. Utan dem skulle vi få klara oss på ris, majs och sädesslag som polineras med vinden. Kött skulle bli dyrt och sällsynt.
I delar av Kina är bina redan borta – där pollinerar man för hand. I USA transporterars bisamhällen årligen tusentals mil på långtradare, kors och tvär över landet, eftersom bina inte längre ”räcker till”. Även här i Sverige pågår bidöden, för sex år sedan dog en fjärdedel av alla bin. Varför kan ingen riktigt svara på.

Det gäller alltså att vara rädda om våra gul-svarta små vänner. Och kanske lite oftare säga ”tack för maten” till dem. Som ett tack kan man också ställa ut ett stort fat med stenar och vatten där de kan krypa runt och dricka utan att riskera att drunkna.

Upptäck en värld av mat som fungerar för dig och miljön

LÄS MER

SE OM VI LEVERERAR TILL DITT POSTNUMMER