Växter

Rabarbern – giftig?

Rabarbern är egentligen giftig men så lite att friska människor inte påverkas. Det är oxalsyran som i mycket, mycket stora mängder kan ställa till problem. Genom växtförädling har man dock tagit fram sorter med lägre halter av oxalsyra. Men småbarn eller personer med anlag för njursten skall undvika att äta rabarber.
Ett gammalt husmorsknep är att göra rent kastruller med rabarber och det är förstås oxalsyran som är så bra för just detta ändamål.
För den som inte har egen trädgård men gillar rabarber går att odla i kruka på balkongen, men då krävs det en stor kruka med hål i botten. Använd helst en äldre planta som du delar, frön är ofta svårare att odla.

Ta sedan en titt på bilden av rabarberknoppen, låt fantasin spela fritt och läs Elsa Beskows kända barnvers ”En vårvisa”:

Ge rum, jag vill opp, sa Rabarberknopp. Så sprängde han med sin röda topp, men jorden sa stopp:
Du får lugna dig lite, Rabarberknopp!
– Ge plats, jag vill opp, sa Rabarberknopp, han svällde av styrka, han glödde av hopp.
– Pass på, jag vill opp, jag vässar min topp, jag känner hur våren gror i min kropp!
– Tittut, tittopp, nu sticker han opp, nu hälsar han glatt med sin röda topp och svaras av kvittrande fåglars tropp:
– Välkommen hitopp, välkommen, välkommen Rabarberknopp!

Upptäck en värld av mat som fungerar för dig och miljön

LÄS MER

SE OM VI LEVERERAR TILL DITT POSTNUMMER