Inspiration

Sockret en matbov…

Det har väl inte undgått någon vilken hälsobov sockret är. Vi försöker därför, i recepten från Gård till Bord, undvika sockret så mycket som vi kan. Eftersom alla produkter är närproducerade och ekologiska vet vi också vilka tillsatser produkterna innehåller.

Den största sockerboven är ju inte själva sockerbitarna utan allt socker som är smygtillsatt för att höja smakerna. Ketchup och müsli är två exempel där den som inte läser innehållsförteckningen nog kan utsättas för massor med ”smygsocker”.

I veckan skrev också Svenska Dagbladet om nya forskningsrön som bevisligen påvisar att vi människor lättare får svåra depressioner av socker. Forskningen visar att var tredje svensk äter mer socker än vad som krävs för att riskera depression.

Mer än var tredje svensk äter över 60 gram tillsatt socker varje dag. I snitt sätter vi årligen i oss 100 liter läsk per person och 15 kilo smågodis. Det innebär alltså en liter läsk var tredje dag – det dricker alltså de flesta av oss! Beräkningarna är gjorda av Livsmedelsverket.

Nu rekommenderar Livsmedelsverket att tillsatt socker ska utgöra mindre än 10 energiprocent av födan. Men Världshälsoorganisationen WHO vill gå längre och rekommenderar en sockergräns på 5 energiprocent.

Felice Jacka, chef vid Deakinuniversitetet i Melbourn, som är ledande inom förskningen vad gäller samband mellan socker och depression, svarar så här på frågan om vad vi borde äta:

”Traditionell medelhavskost är bra. Det är traditionell mat som bygger på en variation av färska råvaror som produceras lokalt”.

Närproducerat alltså!

Upptäck en värld av mat som fungerar för dig och miljön

LÄS MER

SE OM VI LEVERERAR TILL DITT POSTNUMMER