Växter

Visste du detta om Majs?

Det är få gårdar i Sörmland som odlar majs, men Klippinge gård på Selaön är en av dem. Annars odlas majs främst i Skåne och odlingarna har på senare år blivit fler då majs har blivit ett populärt inslag i svensk matkultur.

Majs är en ettårig växt som kan bli upp till sex meter hög. Det var Christofer Columbus som tog den till Europa. Enligt vissa äldre fynd påbörjades odlandet av majs i Sydamerika och Mexico redan för 10 000 år sedan.

Hanblomställningen sitter i toppen av plantan, det är gräset som syns. Honblomställningarna, som blir majskolvar hittar man i bladvecken.

Många tror att majs är onyttigt och mest används till popcorn. Men onyttigt är det absolut inte, tvätom.

Majs är rik på kostfiber och ger magen något att jobba med. Mättnadskänslan håller i sig länge och magen och matsmältningen håller sig i form om man äter kostfiber.

Majs är också en B-vitaminkälla. B-vitaminer är vikt¬iga för bland annat energiomsättningen, blodbildningen och nervsystemet. Majsen skyddar också immunförsvaret. Just nu pågår forskning kring ett speciellt protein, lektin, som finns i majs. Lektin har, i studier, visat sig kunna skydda mot sjukdomar som bryter ner immunförsvaret.

Det absolut nyttigaste sättet att tillaga och äta majs är att ångkoka en rå majskolv, då bevaras flest näringsämnen i majsen. En kokt majskolv med en klick smör på är faktiskt ett perfekt, och gott, mellanmål.

Upptäck en värld av mat som fungerar för dig och miljön

LÄS MER

SE OM VI LEVERERAR TILL DITT POSTNUMMER